Duurzame Solar Energie

Search
Close this search box.

Wat je moet weten voordat je een laadpaal laat aanleggen.

Laadpaal

Wallbox of Laadpaal?

Wij informeren u graag over het vermogen van uw meterkast en de laadsnelheid. Heeft u een parkeermogelijkheid voor uw eigen elektrische auto? Dan is het zeer aantrekkelijk om een laadpaal of laadstation te installeren. Maar nu wilt u natuurlijk wel de juiste keuze maken. We adviseren u graag hierover.

Meterkast en Aansluiting

Ten eerste moet u beslissen tussen een wallbox of een laadpaal. Er is geen groot verschil tussen een laadpaal en een wallbox. Een laadpaal heeft, zoals de naam al aangeeft, een station dat aan een paal is bevestigd, terwijl een wallbox aan de muur wordt gemonteerd. Afgezien daarvan zijn het exact dezelfde installaties/laadstations. In dit artikel spreken we van een laadpaal, maar dit kan ook worden gelezen als laadstation.

Heeft u een 1-fase of 3-fase meterkast waarop we de laadpaal kunnen aansluiten? Uw woning is aangesloten op een stroomnet, dat kan een zogenaamde 3-fasen of 1-fase aansluiting zijn. Met een 3-fasenaansluiting kunt u in theorie drie keer sneller laden, maar uw auto moet dat wel ondersteunen. Als u geen 3-fasenaansluiting heeft, kunnen we deze tegen een beperkt bedrag bij uw aansluiting upgraden, dit kan worden geregeld door de netstroombeheerder. Op een 1-fase meterkast kan ook zeker een laadpaal worden aangesloten, maar u moet dan wel rekening houden met een iets langere laadtijd.

Stekkeraansluiting en Auto

Bij uw laadstation kunnen we een stekker leveren. Het is vervolgens verstandig om bij de aanschaf van uw eigen laadpaal de stekkeraansluiting van uw auto te controleren. Tegenwoordig beschikt vrijwel elke moderne auto over een Type 2-stekker, ook wel bekend als de Mennekes-aansluiting. Deze stekker maakt het mogelijk om thuis te laden en gebruik te maken van openbare laadpunten. Bovendien krijgen elektrische auto’s vaak een snellaadaansluiting mee, zodat ze onderweg snel kunnen laden bij laadpalen of snellaadstations.

Laadsnelheid Afstemmen

Stem uw laadpaal en auto op elkaar af. Het is belangrijk om te weten dat niet elke auto even snel oplaadt. We leggen u graag uit dat als u bijvoorbeeld een snelle laadpaal kiest, maar uw auto laadt langzaam, de auto de beperkende factor is. Omgekeerd kan ook voorkomen. Als uw auto snel kan laden, maar de laadpaal kan dat laadvermogen niet leveren, dan blijft de laadsnelheid laag. Daarom is het handig om de laadpaal af te stemmen op de specificaties van uw auto. Het kan soms ook verstandig zijn om een laadpaal met een hoger laadvermogen te kiezen dan uw auto aankan, zodat de laadpaal geschikt blijft voor uw volgende auto, die waarschijnlijk sneller kan laden. Op dit moment bieden wij laadpalen met 11 kW en 22 kW aan.

Kosten van een Laadpaal

De kosten van een laadpaal. U bent zelf verantwoordelijk voor de installatie van uw eigen laadpaal of wallbox. Voor een kostenberekening kunt u eenvoudig en snel binnen enkele minuten een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen.

Energiecontract en Thuisladen

Past uw energiecontract nog bij het thuisladen? Thuisladen heeft als groot voordeel dat het meestal goedkoper is dan laden bij een openbare laadpaal. Maar het betekent wel dat uw huis aanzienlijk meer stroom zal verbruiken. Het is daarom verstandig om te bekijken of u kunt besparen op uw energiecontract. U zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om uw auto alleen op te laden tijdens de daluren van uw contract. Met een dynamisch energiecontract kunt u extra besparen door uw auto op te laden op momenten dat de energieprijzen het laagst zijn, zoals midden in de nacht.

Voordelen van Thuisladen

Slim besparen met dynamische tarieven voor stroom. De voordelen van het thuisladen van uw elektrische auto. Bent u nog niet 100% overtuigd van de aanschaf van een laadpaal thuis? We geven u graag nog even de voordelen.

Het opladen van uw eigen elektrische auto via een laadpaal of wallbox thuis is de goedkoopste manier van laden. U betaalt dan het tarief dat u met uw elektriciteitsleverancier heeft afgesproken, wat doorgaans lager is dan wat aanbieders van openbare laadpalen in rekening brengen. Vooral als u al heeft gekozen voor een energiecontract met voordelige tarieven tijdens daluren. Tegenwoordig variëren de stroomprijzen aanzienlijk, dus controleer altijd uw tarieven in de contractvoorwaarden of overweeg te investeren in zonnepanelen. Onze laadpalen maken het ook mogelijk om te laden via zonnestroom, wat een investering is die zichzelf snel zal terugverdienen.

Eigen Laadplek en Beveiliging

Verzekerd van uw eigen laadplek. Het grootste voordeel van thuisladen is natuurlijk dat u altijd verzekerd bent van uw eigen laadplek op uw eigen oprit. U kunt bij de keuze van een laadpaal ook rekening houden met beveiliging. Sommige laadpalen hebben namelijk geen beveiliging. Op uw eigen terrein is dit wellicht niet nodig, maar als de laadpaal dicht bij een openbare weg staat, zou iedereen uw stroom kunnen gebruiken. U kunt ervoor kiezen om beveiliging toe te voegen, bijvoorbeeld door middel van een elektronische sleutel, zoals authenticatie via een laadpas.

Thuisladen zonder Laadpaal

Thuis laden zonder een laadpaal met stopcontact. Als u echt geen eigen laadpaal wilt laten installeren, kunt u ook laden via een normaal stopcontact. Dit is echter alleen geschikt als noodoplossing, omdat het opladen vaak een dag of langer duurt. Bovendien belast dit uw thuisnetwerk aanzienlijk en is het minder veilig dan een eigen laadpaal. Voor ‘stopcontactladen’ heeft u een speciale laadkabel nodig, voorzien van een normale stekker (zoek bijvoorbeeld op ‘mobiele autolader’). Zoals gezegd laden deze oplossingen langzaam op, maar het kan een uitkomst zijn wanneer er geen laadpunt voorhanden is. Neem hem daarom zeker mee op reis.

Let op de Regels

Ten slotte let op! Heeft u geen eigen laadpunt, let dan wel op: in de meeste gemeenten is het verboden om een laadkabel vanuit huis naar een op straat geparkeerde auto te leggen. Heeft u geen eigen parkeerplek bij uw huis dan kunt u nog een laadpaal bij uw gemeente aanvragen.