Duurzame Solar Energie

Search
Close this search box.

Waar Zonnepanelen Plaatsen: 3 Fundamentele Factoren voor Maximale Opbrengst

Ben je van plan om te investeren in zonnepanelen? Dan is een van de eerste vragen waarmee je wordt geconfronteerd: “Waar zonnepanelen plaatsen?”. Verreweg de meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen, maar hoe zorg je ervoor dat je het maximale uit je investering haalt? In dit artikel ontdek je hoe.


Als je overweegt om zonnepanelen te plaatsen, sta je voor een zonnige toekomst. Nederland telt al meer dan 2 miljoen huizen die zijn uitgerust met deze duurzame energieoplossing. Maar voordat je je voegt bij de massa, zijn er enkele belangrijke overwegingen om te maken. Waar moet je de zonnepanelen plaatsen voor de hoogste opbrengst? Laten we dat ontdekken.

1. De Richting en Helling van Je Dak

De richting waarin je dak wijst, is van cruciaal belang voor de hoeveelheid zonlicht die je panelen kunnen opvangen.

  • Zuid: Dit is de gouden standaard. Een dak dat naar het zuiden wijst, krijgt de meeste zon en levert daarom de hoogste opbrengst.
  • Oost en West: Hoewel deze daken niet zoveel zonlicht opvangen als zuidelijke daken, zijn ze nog steeds winstgevend. Bovendien, als je dak naar het oosten wijst, kan de andere kant profiteren van de middagzon en vice versa.

De helling van je dak is ook belangrijk. Idealiter ligt de helling van je dak tussen de 20 en 50 graden. Echter, zelfs bij afwijkende hellingen kunnen zonnepanelen nog steeds effectief zijn, zij het met een licht verminderde opbrengst.

2. Schaduw Overwegingen

Bomen, schoorstenen, dakkapellen – al deze factoren kunnen schaduw op je zonnepanelen werpen. Het is essentieel om gedurende de dag te observeren welke delen van je dak het meest zonlicht krijgen. Zelfs een beetje schaduw kan de efficiëntie van je zonnepanelen verminderen.

Als schaduw een probleem is, overweeg dan technologieën zoals micro-omvormers (die wij bij Duurzame Solar Energie uitsluitend gebruiken) of power-optimizers die de efficiëntie van elk afzonderlijk paneel kunnen maximaliseren.

3. Beschikbare Ruimte

Niet elk deel van je dak is geschikt voor zonnepanelen. Gebieden met ramen, dakramen of schoorstenen moeten worden vermeden. Overweeg ook de afstand tot de nok en dakrand. Een gemiddeld zonnepaneel is 172 bij 113 centimeter, dus houd hier rekening mee bij het plannen van de plaatsing.

Conclusie

Met meer dan 2 miljoen huizen in Nederland die al voorzien zijn van zonnepanelen, is het belangrijk om te weten waar je de panelen het beste kunt plaatsen voor een maximale opbrengst. Dus; “waar zonnepanelen plaatsen?”. Houd rekening met de richting en helling van je dak, eventuele schaduwfactoren en de beschikbare ruimte. Wil je meer weten over zonne-energie? Bekijk dan ons andere artikel over dit onderwerp.

waar zonnepanelen plaatsen?
waar zonnepanelen plaatsen?
waar zonnepanelen plaatsen?
waar zonnepanelen plaatsen?