Duurzame Solar Energie

Search
Close this search box.

Zonnepanelen Schoonmaken: Is het echt hard nodig?

Zonnepanelen hebben de afgelopen jaren een vlucht genomen in populariteit. Huiseigenaren overal kiezen massaal voor deze duurzame energiebron. Maar zonnepanelen schoonmaken, is dat echt nodig? En hoe doe je dat op de juiste manier? In dit artikel duiken we dieper in het onderhoud van je zonnepanelen en waarom schoonmaken toch belangrijker kan zijn dan je denkt.

Is het echt nodig om zonnepanelen te reinigen?

Bij het praten over zonnepanelen en onderhoud komt onvermijdelijk de vraag op: moeten we onze zonnepanelen schoonmaken? Dankzij de unieke zelfreinigende laag op de meeste moderne panelen is regelmatig wassen in principe niet noodzakelijk. Bij elke regenbui wordt het grootste deel van het vuil, zoals stof en pollen, al weggespoeld.

Echter, zoals met veel dingen in het leven, zijn er uitzonderingen op deze regel. Zware vervuiling zoals bladeren en vogelpoep kan zich ophopen en dit verdwijnt niet altijd met een simpele regenbui. Zulke vervuiling kan het rendement van je panelen verminderen en daarom is het in dergelijke gevallen aan te raden om de zonnepanelen te reinigen.

Opbrengst: Schoongemaakte Panelen vs. Niet-Schoongemaakte Panelen

Maar, vraag je je misschien af, hoeveel verschil kan een beetje vuil nou echt maken? Nou, meer dan je zou denken! Uit onderzoek is gebleken dat, zelfs met de zelfreinigende laag, gereinigde zonnepanelen een hogere opbrengst kunnen hebben dan hun niet-gereinigde tegenhangers. Het verschil kan oplopen tot zo’n 2 á 3 procent op jaarbasis. Dat klinkt misschien niet als veel, maar over de levensduur van je panelen kan dat toch een aanzienlijke hoeveelheid zijn!

Zonnepanelen Schoonmaken

Wanneer is het de beste tijd voor zonnepanelen schoonmaken?

Het is niet nodig om elk jaar je ladder te pakken en de zonnepanelen te wassen. Eens in de paar jaar is doorgaans voldoende. Maar wanneer kun je dit het beste doen? Omdat de zonnige maanden de meest productieve zijn voor je panelen, is vlak voor het zomerseizoen het ideale moment voor een reinigingsbeurt. Zo haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen tijdens de maanden dat ze het hardst werken.

Conclusie

Zonnepanelen schoonmaken kan voelen als een extra klus op je to-do lijst, maar het is de moeite waard. Een klein beetje onderhoud kan zorgen voor een aanzienlijk hogere opbrengst en een langer leven van je zonnepanelen. Overweeg dus zeker om eens in de zoveel tijd je panelen een goede schoonmaakbeurt te geven!

Voor meer diepgaande informatie over zonnepanelen en hun onderhoud, bekijk hier een uitgebreide onderzoek. Benieuwd naar meer tips over duurzame energie? Lees dan ook ons meer over of zonnepanelen rendabel zijn.