Duurzame Solar Energie

Search
Close this search box.

Sinds 2014 heeft de salderingsregeling in Nederland veel huishoudens gestimuleerd om te investeren in zonnepanelen. Deze regeling zorgde ervoor dat consumenten hun energieverbruik aan het einde van het jaar konden salderen met de door hun opgewekte zonne-energie. Echter, nu de afbouw van deze regeling vanaf 2025 op de planning staat, rijst de vraag: blijven zonnepanelen wel interessant?

Salderingsregeling

FINANCIEEL VOORDEEL SALDERINGSREGELING

Het Huidige Voordeel van de Salderingsregeling Met de huidige salderingsregeling zijn zonnepanelen zeer rendabel. Tot eind 2024 kun je 100% salderen, maar daarna wordt dit voordeel stapsgewijs minder. Het wetsvoorstel voor deze afbouw wacht nog op goedkeuring, maar als het doorgaat, dan is nú het moment om zonnepanelen te installeren. Met een gemiddelde terugverdientijd van slechts 3,3 jaar, ga je al snel geld verdienen met je zonnepanelen.

Een Voortdurend Lagere Energierekening Zelfs zonder de salderingsregeling bespaar je met zonnepanelen flink op je energiekosten. Onlangs was er een stijging van 37% in de energiekosten, wat huishoudens jaarlijks zo’n € 600 meer kost. Echter, met zonnepanelen bespaar je gemiddeld € 1.400 per jaar. En de toekomst ziet er rooskleurig uit met nieuwe initiatieven die ervoor zorgen dat zonnepanelen rendabel blijven. Hoewel je wellicht minder krijgt voor je teruggeleverde energie, wordt het eenvoudiger om je eigen zonne-energie direct te gebruiken. De nadruk komt te liggen op zelfconsumptie in plaats van teruglevering.


CONSEQUENTIES

Gevolgen van de Afbouw van de Salderingsregeling Wat betekent de afbouw concreet voor huishoudens met zonnepanelen? We illustreren dit met een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld salderen 2026

Laten we voor dit voorbeeld het jaar 2026 nemen, waarin de salderingsregeling al gedeeltelijk is afgebouwd, om een beeld te geven van de financiële situatie voor huishoudens met zonnepanelen.

Zonnepanelen en salderingsregeling 2026:

  • Stroomprijs 2027: € 0,33
  • Terugleververgoeding 2027: € 0,09
  • Salderingsregeling 2027: 50%
  • Aantal zonnepanelen: 8 panelen

In 2027 heb je 1.600 van de 3.400 kWh stroom zelf verbruikt. Het overige deel – 1.800 kWh – lever je terug aan het energienet. Over dit gedeelte mag je nog voor 50% salderen in 2026. Dit komt neer op 900 kWh. Salderen tegen de actuele stroomprijs, betekent dat je € 297 ontvangt.

Bovenop de 50% die je mag salderen, ontvang je voor het vrije deel van 900 kWh een terugleververgoeding van € 81 (50% x 1.800 = 900 x 0,09). Dit betekent dat je in 2027 in totaal (297 + 81) = € 378 ontvangt voor de teruggeleverde stroom.

Omdat je 1.800 kWh van het energienet moet afnemen (3.400 kWh – 1.600 kWh), betaal je hiervoor de actuele stroomprijs, wat neerkomt op een bedrag van € 594. De waarde van je opgewekte stroom in 2027 is niet meer gelijk aan wat je ervoor betaalt wanneer je stroom van het net koopt. Desondanks bespaar je nog steeds € 378 op de energierekening. Dit laat zien dat zonnepanelen zelfs met het afbouwen van de salderingsregeling rendabel blijven.

Let op: Dit is een indicatie, en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het rekenvoorbeeld houdt geen rekening met additionele factoren zoals thuisbatterijen, Home Energy Management of laadpalen.

CONCLUSIE

De salderingsregeling heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van zonnepanelen in Nederland. Maar ook zonder deze regeling blijven zonnepanelen een rendabele investering voor de toekomst. Het gaat niet alleen om het salderen van energie, maar ook om het zelfvoorzienend worden en het verlagen van je energierekening. Wat de toekomst ook brengt, zonnepanelen blijven een slimme keuze.